Nieuws

Biobrandstof in de Rotterdamse haven

Gepubliceerd op:
18/10/2022

In plaats van diesel vult Van Gelder de tanks van het materieel dat we in de Rotterdamse haven gebruiken voortaan met het duurzame biobrandstof GoodFuels HVO100. Van Gelder en onze partner idverde stoppen dus met diesel als brandstof voor het materieel dat in het havengebied ingezet wordt.

Emissiereductie

Hiermee realiseren we een flinke emissiereductie van fijnstof en stikstof, maar vooral van CO2 (tot 89%). Het totale brandstofvolume vervangen door GoodFuels HVO100 betekent een uitstootbesparing van 736.500 kilo CO2 per jaar. Van Gelder en idverde voeren in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam onderhoud uit aan wegen en groenvoorziening in het Rotterdams havengebied. De overstap naar een duurzamere vorm van brandstof past in het duurzaamheidsbeleid van ons bedrijf en bij de ambitie van het Havenbedrijf Rotterdam om het onderhoud van de haven verder te verduurzamen.

Duurzame brandstof

Olaf Rienks, Asset Manager Infrastructure Havenbedrijf Rotterdam: “Op het water gebruiken we al geruime tijd duurzame brandstoffen in onze vloot, maar voor het infrastructurele en groenvoorzieningswerk werd nog fossiele brandstof gebruikt. Ik ben blij dat we hier nu ook een verduurzamingsslag in kunnen maken en onze CO2-footprint aanzienlijk verlagen.”

Energieverbruik

Ook voor zowel Van Gelder als idverde, past de toepassing van HVO100 prima binnen het beleid om de werkzaamheden te verduurzamen. “Binnen het familiebedrijf Van Gelder hebben wij oog voor toekomstige generaties. Dat betekent niet alleen dat we kiezen voor duurzame brandstof, maar ook werk maken van het verlagen van ons eigen energieverbruik en circulair werken”, aldus Peter Dekker, projectleider Aannemingsmaatschappij Van Gelder.

Peet Lokker, Technisch manager bij idverde Realisatie Bruinisse: “We zijn er trots op dat we samen met Van Gelder en Havenbedrijf Rotterdam deze stap zetten. Duurzaamheid is iets wat je samen moet oppakken, het gaat om samenwerken in heel de keten.”

Wil je meer informatie?

Peter Dekker

Projectleider Aannemingsmaatschappij Van Gelder