Nieuws

Bouwcombinatie Nieuw-Zuid mag verder met vernieuwing station Amsterdam Zuid

Gepubliceerd op:
13/9/2023

Bouwcombinatie Nieuw-Zuid (Mobilis, Boskalis en Van Gelder) heeft woensdag 13 september 2023 een officieel akkoord gekregen voor de volgende fase van de vernieuwing van station Amsterdam Zuid. Dit betreft de verbreding en verhoging van de huidige stationspassage (de Minervapassage) en aanpassing van de treinperrons.

Op 26 augustus 2021 tekenden de betrokken partijen voor de eerste fase van het contract, te weten de bouw van de tweede stationspassage: de Brittenpassage. Bouwcombinatie Nieuw-Zuid is momenteel volop bezig met de bouw, naar tevredenheid van opdrachtgever Zuidasdok.

Start in 2026

De bouw van de volgende fase van de stationsvernieuwing start in 2026. Het officiële akkoord is van belang om nu al te kunnen beginnen met het ontwerp en de voorbereiding. Ook deze fase van de stationsvernieuwing zal impact hebben op het trein-, metro- en wegverkeer en vraagt tijdige afstemming met alle betrokken vervoerders en beheerders.

Verbouwing Minervapassage

De huidige stationspassage, de Minervapassage, wordt breder (40 meter breed tussen de winkels), veel hoger en krijgt meer ruimte voor stationsvoorzieningen. Ook wordt in deze fase een ondergrondse fietsenstalling gebouwd en worden de perrons voor de treinen verder verbreed en overkapt.

Om het functioneren van het station tijdens de verbouwing niet te belemmeren, worden voorafgaand aan het werk de treinperrons tijdelijk verlengd tot boven de Parnassusweg. Als het werk klaar is worden deze perronverlengingen weer verwijderd. De vernieuwde Minervapassage blijft de hoofdentree van station Amsterdam Zuid en blijft net als nu fungeren als verbindingsroute tussen het Zuidplein en het Gustav Mahlerplein.

Olympische prestatie

Erik van Weesep, projectdirecteur Bouwcombinatie Nieuw-Zuid: “We zijn erg blij met deze vervolgopdracht. De intensieve samenwerking met Zuidasdok kan hiermee efficiënt worden voortgezet. De opgedane ervaring kan op tijd worden verwerkt in de voorbereiding voor de nieuwe fase, zodat hinder goed kan worden beheerst en de organisatie op tijd gesteld staat voor de uitvoering. Ook deze tweede fase zal in deze uitdagende omgeving weer een olympische prestatie worden".

Zuidasdok

Zuidasdok is een van de grootste infrastructurele projecten van Nederland. Het project zorgt voor een betere bereikbaarheid van Amsterdam en van het noordelijk deel van de Randstad, zowel over de weg als met het openbaar vervoer. Zuidasdok is een samenwerking van Rijkswaterstaat, ProRail en de gemeente Amsterdam.

Wil je meer informatie?

Rolf Mars

Directeur Van Gelder Grote en Integrale projecten