Nieuws

Emissievrij de hoogte in met 100% elektrische hoogwerker

Gepubliceerd op:
27/10/2023

Van Gelder Verkeerstechniek zet de volgende stap naar honderd procent elektrisch werken. Van Gelder werkt op het onderhoudscontract voor Zwolle, Dalfsen en Kampen met de eerste volledig elektrische hoogwerker. Emissievrij werken aan de openbare lichtpunten was een voorwaarde in de aanbesteding van de drie gemeenten.

De honderd procent elektrische hoogwerker is gebouwd op een Renault Master E-Tech chassis. Die rijdt op een krachtige lithium-ionbatterij waarmee de collega’s van Verkeerstechniek zo’n 200 kilometer kunnen rijden. Niet alleen de motor van de bus is elektrisch aangedreven, ook de motor van de hoogwerker. Onderdeel van het onderhoudscontract zijn ook twee volledig elektrische Peugeot-bussen voor de servicemonteurs van Van Gelder Verkeerstechniek.

Dagelijks onderweg

Het emissievrije materieel is dagelijks onderweg voor onderhoud aan de tienduizenden armaturen en aanschijnverlichting van Zwolle, Dalfsen en Kampen. In Dalfsen vervangt Van Gelder Verkeerstechniek momenteel ook zo’n 750 armaturen op de lichtpunten. Ook daarvoor wordt de elektrische hoogwerker ingezet.

Slim en praktisch

De aanschaf van de elektrische hoogwerker is onderdeel van Van Gelders strategie om steeds meer 100 procent elektrisch materieel in te zetten. Erik Bunskoek, projectleider bij Van Gelder Verkeerstechniek. “We lopen daarbij graag voorop, maar het betekent voor ons ook pionieren. Bijvoorbeeld als het gaat om waar en wanneer we de elektrische hoogwerker opladen. Een van de gemeenten die daarin graag meedenkt is Dalfsen. We kunnen onze hoogwerker opladen op de gemeentewerf en daardoor ons werk efficiënt uitvoeren. Zo denken we graag met partners na over slimme en praktische manieren om zo veel mogelijk emissievrij te werken.”

Wil je meer informatie?

Bas Vonkeman

Directeur Van Gelder Verkeerstechniek