Vacature

Kom jij werken bij Van Gelder?

Bouw met ons mee aan een veilig, bereikbaar, leefbaar en verbonden Nederland!
3
Project

Drie onderdelen van Van Gelder klaren klus Zevenaar

Icoon van opdrachtgever
Opdrachtgever
Liander, ProRail en Qirion
Icoon van gebruikers
Werkmaatschappij
Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken
Van Gelder Rail
Icoon van locatie
Locatie
Zevenaar
Icoon van tijd
Uitvoeringsperiode
2022

Het omlassen van kabels als onderdeel van het project nieuwbouw onderstation Zevenaar, was vorig jaar best bijzonder voor Van Gelder.

Niet zozeer vanwege de werkzaamheden an sich, wel omdat er met netbeheerder Liander, spoorwegbeheerder Prorail en serviceprovider Qirion drie opdrachtgevers waren. Dat er drie verschillende onderdelen van Van Gelder bij betrokken waren, maakte het helemaal speciaal: de divisie Kabel-, Leiding- en Montagewerken met de afdelingen Speciale Projecten, Infraservices en Van Gelder Rail.

Het doel van het project was dat opdrachtgever Liander het elektriciteitsnet moest verzwaren. Er werd een nieuw onderstation, zeg maar een elektrische installatie, gebouwd.

Ondanks drie opdrachtgevers, werd het werk wel uitgevoerd als één bestek. Dat betekende heel veel communicatie.

De kabelwerkzaamheden die langs de Betuweroute plaatsvonden, konden alleen in een treinvrije periode in het weekend plaatsvinden.

’s Nachts

De werkzaamheden bestonden uit het aanleggen van nieuwe kabels en het verwijderen van oude, loze kabels. Het was niet alleen bijzonder vanwege de drie onderdelen van Van Gelder die erbij betrokken waren, maar ook omdat er veel bij kwam kijken.

Het specifieke kabelwerk van Liander kon alleen ’s nachts in een gepland weekend tussen 1 en 5 uur plaatsvinden, daarna moest het weer in dienst. Het werk werd zo uitgevoerd dat er op de plek van de oude, ruimte werd gecreëerd voor de aanleg van nieuwe kabels. Dat scheelde tijd en kosten.

Ook van Gelder Rail was betrokken bij het project. Dat hield in het regelen van de juiste certificering, vergunningen en ook het nodige kabelwerk. In dit geval ging dat in samenspraak met ProRail, de eigenaar van de kabels. Het project ging maart vorig jaar van start en was rond september afgerond.

Treinvrij

Een half jaar voor de uitvoering werd begonnen met de planning en het draaiboek. De kabelwerkzaamheden die langs de Betuweroute plaatsvonden, konden alleen in een treinvrije periode in het weekend plaatsvinden. De werkzaamheden bestonden – kort samengevat – allereerst uit het meten van de bestaande kabels. Eenmaal omgelast naar het nieuwe elektriciteitsveld, werden ze daarna opnieuw gemeten en in dienst gesteld.

De afdeling Infraservices was in het project verantwoordelijk voor het bestek, het aanvullende werk en het civiele gedeelte. Ondanks drie opdrachtgevers, werd het werk wel uitgevoerd als één bestek. Dat betekende heel veel communicatie, afstemming en alles moest precies achter elkaar gepland worden. Als de spanning van het ene netwerkstation af is, en de kabels werden omgelast en het zou niet werken, dan moest het andere netwerkstation binnen vier uur weer werken. Dat gebeurde uiteindelijk niet. Het ging in totaal om twaalf kabels, alles is goed verlopen en Van Gelder kreeg zelfs de complimenten van de opdrachtgevers, maar zoals altijd bij deze werkzaamheden: de ene kabel is de andere niet.

Tevredenheid

Er wordt dan ook met tevredenheid teruggekeken op het OS Zevenaar project. Voorbeelden waren de transparante overleggen waarbij ProRail en Liander tijdens bouwoverleggen helemaal werden bijgepraat over de veiligheid, de status, de planning en de cijfers. Kortom een geslaagd project, een mooi voorbeeld van integraal werken en goede samenwerking.

No items found.
Klik hier om naar de vorige (pagina) te gaan
Klik hier om naar de volgende (pagina) te gaan

Wil je meer informatie?

Ingrid Voit

Operationeel manager Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken