Vacature

Kom jij werken bij Van Gelder?

Bouw met ons mee aan een veilig, bereikbaar, leefbaar en verbonden Nederland!
3
Project

Duurzaam aan de slag voor Parklaan Ede

Icoon van opdrachtgever
Opdrachtgever
Gemeente Ede
Icoon van gebruikers
Werkmaatschappij
Aannemings­maatschappij Van Gelder
Icoon van locatie
Locatie
Ede (Gelderland)
Icoon van tijd
Uitvoeringsperiode
2021 - 2022

Duurzaamheid, ecologie en groen staan hoog in het vaandel bij de gemeente Ede. Ook bij het aanleggen van de Parklaan. Dat is één van de redenen waarom de gemeente Van Gelder als aannemer heeft gekozen om dit project uit te voeren. Zo duurzaam en zo groen mogelijk startte Van Gelder begin 2022 met de aanleg van de route.

Het wordt steeds drukker op de weg in Ede-Oost. In de loop der jaren zijn er meer fietsers en auto’s bijgekomen. Om Ede-Oost goed bereikbaar te houden worden er nieuwe wegen aangelegd en bestaande wegen aangepast. “We hebben heel veel zin in de aanleg van de Parklaan in Ede”, vertelt directeur Rolf Mars van Van Gelder Grote en Integrale Projecten. “Duurzaamheid, ecologie en groen zijn belangrijke thema’s bij de aanleg. Dat past goed bij de aanpak van Van Gelder.”

Emissieloos

Van Gelder werkt zo veel mogelijk met emissieloos materieel, zoals de 100% elektrische knijpervrachtwagen. Al het klein materieel is ook zoveel mogelijk elektrisch. “Net als de materieelstukken van de stratenmakers, de shovels en kraantjes”, legt technisch manager Arjan Brinks van Van Gelder uit. “Die zijn relatief stil en daardoor is er ook minder geluidsoverlast voor omwonenden. Daarnaast is er volop aandacht voor de natuur."

Maar we nemen meer duurzame maatregelen. Voor de tijdelijke compensatie van het te kappen groen, planten we bomen in speciale potten aan. Dit om de bouwplaats toch groen te houden. Deze potten zijn voorzien van een beluchtings- en bewateringssysteem. Door deze potten te plaatsen voorkomen we het ‘bouwputgevoel’ en houden we de bouwomgeving groen.  Daardoor halen de bomen de CO2 die vrijkomt tijdens de werkzaamheden uit de lucht en zetten ze die om in zuurstof.

Tiny forest

Naast de wegwerkzaamheden leggen we een tiny forest en een voedselbos aan. Leren over de natuur en de herkomst van ons voedsel staan hierbij centraal.

Elektrische knijperwagen

Door de inzet van elektrisch materieel zoals een elektrische knijperwagen, verminderen we de uitstoot van schadelijke stoffen en creëren we een positieve beleving voor omwonenden.

Fasering‍

Naast de duurzaamheidsmaatregelen, veel oog voor het groen en de ecologie is Van Gelder uitgekozen vanwege de voorgestelde fasering van het project. Brinks: “We sluiten zo weinig mogelijk af, zodat de doorstroming goed blijft. We borgen hiermee de bereikbaarheid van Ede.”

No items found.
Klik hier om naar de vorige (pagina) te gaan
Klik hier om naar de volgende (pagina) te gaan

Wil je meer informatie?

Rolf Mars

Directeur Van Gelder Grote en Integrale projecten