Vacature

Kom jij werken bij Van Gelder?

Bouw met ons mee aan een veilig, bereikbaar, leefbaar en verbonden Nederland!
3
Project

Fietsvriendelijke herinrichting voor De Bréautélaan

Icoon van opdrachtgever
Opdrachtgever
Gemeente Vught
Icoon van gebruikers
Werkmaatschappij
Aannemings­maatschappij Van Gelder
Icoon van locatie
Locatie
Vught
Icoon van tijd
Uitvoeringsperiode
juni 2022 - januari 2023

Te gast, dat zijn auto’s voortaan op De Bréautélaan. Waar het eerst een drukke sluiproute richting de N65 was, is de laan nu een fietsstraat geworden. En daarmee gaat de verkeersveiligheid er een stuk op vooruit. Wij voerden dit project uit voor de gemeente Vught.

Een chique bomenlaan, dat is De Bréautélaan. Maar tot voor kort was het ook een gevaarlijke laan: een doorgaande weg waar automobilisten te hard reden en waar het voor fietsende schooljeugd onveilig was. Tijd voor een opknapbeurt, vond de gemeente Vught. Een fietsvriendelijke inrichting. Dat was de wens. Met snelheidsbeperkende maatregelen voor auto’s.

Waar De Bréautélaan eerst een drukke sluiproute richting de N65 was, is de laan nu een fietsstraat geworden.

Eén van de snelheidsbeperkende maatregelen is een strook in het midden van de weg. Die strook doet de weg smaller lijken en maakt dat automobilisten van nature langzamer gaan rijden.

Fietsstraat

Het voorlopige ontwerp dat er lag, werkten we in een bouwteam uit tot een definitief ontwerp. Maar eerst hielden we twee informatieavonden voor de buurtbewoners. Want wat vinden zij belangrijk? Wat vinden zij mooi? En ook: wat niet? De oplossing lag in een fietsstraat waarin auto’s te gast zijn, een aantal snelheidsdrempels en een wat smallere inrichting van de weg.

Het resultaat mag er zijn. Met rood asfalt en, midden in de weg, een strook bestrating. Die strook doet de weg smaller lijken en maakt dat automobilisten van nature langzamer gaan: hij rijdt niet zo comfortabel. Voor de bestrating van de inritten naar de woningen zijn er oude stenen hergebruikt; ze kwamen uit omliggende straten die gelijktijdig in dit project werden opgeknapt. De oude stenen hebben karakter. Dat past goed in De Bréautélaan.

En, hoewel voor het oog niet zichtbaar, werd er ook onder de grond het nodige veranderd. Kabels en leidingen en het rioolsysteem werden vervangen en er werden twee grote afvoerleidingen aangelegd om het regenwater van de N65 naar natuurgebied Lunetten te loodsen.

No items found.
Klik hier om naar de vorige (pagina) te gaan
Klik hier om naar de volgende (pagina) te gaan

Wil je meer informatie?

William Verbij

Hoofd Omgevingsmanagement