Project

GroenBlauwe Zone is de long van Westergouwe

Opdrachtgever
Projectbureau Westergouwe
Werkmaatschappij
Aannemings­maatschappij Van Gelder
Locatie
Westergouwe (Zuid-Holland)
Uitvoeringsperiode
2015 - 2022

Waardevolle natuur aanleggen om woningbouw te compenseren. Dat is in een notendop waar het bij de GroenBlauwe Zone om draait. Het project is al in 2015 door Van Gelder aangenomen, maar is jaren later zo mogelijk nog relevanter dan destijds al het geval was. Van Gelder maakte niet alleen de grond voor de woonwijk bouwrijp, we creëerden pal naast de woonwijk ook een prachtige, natuurlijke omgeving van maar liefst 45 hectaren groot. Een waterrijk gebied waarin niet alleen flora en fauna zich thuis voelen, maar ook de omwonenden die er naar hartenlust kunnen recreëren. We groeven waterpartijen, legden fiets- en wandelpaden aan en zorgden ook nog eens voor een groenblauwe infrastructuur voor zwaluwen, uilen en ringslangen.

Oeverzwaluwen

Een uilenpaartje betrok binnen een mum van tijd de voor hen gebouwde broedschuur en de zwaluwenoever bleek al snel de favoriete ‘hang out’ te zijn van een grote zwerm oeverzwaluwen.

Landbouwplastic en plastic dopjes

Kers op de duurzame taart is een speciale uitkijktoren die gemaakt is van gerecycled landbouwplastic en plastic dopjes.

Natuurcompensatie

De jonge woonwijk Westergouwe ligt aan de westelijke rand van Gouda en groeit uit tot een complete wijk met zo’n 4.000 woningen. De eerste honderd woningen zijn in 2016 opgeleverd en inmiddels groeit de woonwijk gestaag. De woningen zijn gebouwd op relatief slappe landbouwgrond. Uiteraard is hier bij het bouwrijp maken van de grond rekening mee gehouden, onder andere door te zorgen voor voldoende en vooral goede afwatering. We hebben eigenlijk van de nood een deugd gemaakt. Het natuurgebied is 45 hectare groot. Daarvan bestaat nu ruim 17 hectare uit hoogwaardig waterbergingsgebied. Zo ontstond een interessant en afwisselend natuur- en recreatiegebied waar insecten, planten en dieren volop de ruimte hebben gekregen (en houden de bewoners van de wijk hun voeten droog).

Uitkijktoren van gerecycled materiaal

Naast watergebieden, wandel- en fietspaden is ook een natuurspeelplaats gemaakt waar kinderen uit de buurt zich prima vermaken. Kers op de duurzame taart is een speciale uitkijktoren die gemaakt is van gerecycled landbouwplastic en plastic dopjes. Een uilenpaartje betrok binnen een mum van tijd de voor hen gebouwde broedschuur en de zwaluwenoever bleek al snel de favoriete ‘hang out’ te zijn van een grote zwerm oeverzwaluwen. Ook de broedhopen voor ringslangen zijn inmiddels in gebruik genomen. Het gebied maakte een transformatie door van een wat saaie landbouwomgeving naar hoogwaardig natuurgebied waar het goed toeven is voor omwonenden en recreanten.

Gebiedsbeheersplan

Van Gelder stelde een gebiedsbeheerplan op voor de komende twintig jaar. Centraal daarin staan de schaapskuddes van een aantal boeren uit de omgeving. We maaien niet. In plaats daarvan laten de boeren hun schapen van plek naar plek trekken. Zo krijgen bloemen, planten en waardevolle kruiden een kans om zich permanent in het gebied te vestigen.

No items found.

Wil je meer informatie?

Andre Nelis

Projectleider Aannemingsmaatschappij Van Gelder

Deze website gebruikt cookies

Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie te verbeteren, het gebruik te analyseren en te helpen bij onze marketing. Meer informatie
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.