Project

Herinrichting Malderburchtstraat met bouwteam

Icoon van opdrachtgever
Opdrachtgever
Gemeente Nijmegen
Icoon van gebruikers
Werkmaatschappij
Aannemings­maatschappij Van Gelder
Icoon van locatie
Locatie
Nijmegen
Icoon van tijd
Uitvoeringsperiode
Najaar 2019

Duurzaamheid, circulariteit, veiligheid en saamhorigheid zijn de pijlers voor de Maldenburchtstraat. Gemeente Nijmegen en de bewoners willen een zo duurzaam mogelijk ingerichte straat, Van Gelder heeft gewerkt aan de duurzame herinrichting.

Voor de duurzame Malderburchstraat is een Rapid Circulair Contracting (RCC) aanbesteding gedaan door de gemeente. Met dit type contract wordt vooraf geen uitgewerkt plan aangeboden, maar worden verschillende partijen om hun visie gevraagd. Zo is er samen met de bewoners van de straat, advies-, ingenieursbureau Tauw en andere stakeholders hard gewerkt aan het vernieuwde ontwerp van de straat.

Veilige en sociale straat

Tijdens het ontwerptraject hebben de bewoners en verschillende stakeholders hun stempel gedrukt op de verkeersveiligheid. De wens van de bewoners is om met name ter hoogte van het Kandinskycollege en de Irene Vorinkstraat veilige en overzichtelijke verkeerssituaties te realiseren. Verschillende verkeersstromen, zoals auto’s, bussen, fietsers en voetgangers zijn gescheiden waardoor de veilige en overzichtelijke verkeerssituatie is gerealiseerd.

Voor realisatie

Na realisatie

Van waardevolle inbreng naar duurzame stappen

Een project als dit bestaat uit verschillende fase, per fase is samen met de betrokkenen gekeken naar de werkzaamheden. De inbreng van zowel de bewoners en stakeholders als de eisen van de beheerders voor de openbare ruimte, hebben geleid tot de volgende ontwerpkeuzes:

1. Alleen doen wat noodzakelijk is

Neem hier de aanleg van het regenwaterriool als voorbeeld. Het ontwerp voor dit project is zo aangepast dat regenwater in groenstroken kan infiltreren.

2. Levensduur verlengen en bestaande materialen hergebruiken

Het realiseren van deze ontwerpkeuze heeft betrekking gehad op het onderzoek naar het vuilwaterriool. Onduidelijk was of deze moest worden vervangen. Na de uitvoering van een rioolinspectie bleek vervanging niet nodig. Het relinen van het riool was voldoende om de levensduur langdurig te verlengen. In het ontwerp is tevens de keuze gemaakt voor het hergebruiken van de betonbanden. Dit was in deze kwestie mogelijk door bochten naar de aansluitende straten gelijk te laten aan de voorgaande situatie.

3. Betrokkenheid met leveranciers

Overal waar mogelijk, binnen dit project, zij aanwezige materialen opnieuw gebruikt. Waar dit geen mogelijkheid was, is gebruik gemaakt van de meeste duurzame materialen. Tijdens het ontwerptraject is samen met de leveranciers gezocht naar de meest duurzame oplossingen en materialisatie.

No items found.
Klik hier om naar de vorige (pagina) te gaan
Klik hier om naar de volgende (pagina) te gaan

Wil je meer informatie?

Jan Diepeveen

Bedrijfsleider Aannemingsmaatschappij Regio Oost

Deze website gebruikt cookies

Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie te verbeteren, het gebruik te analyseren en te helpen bij onze marketing. Meer informatie
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.