Vacature

Kom jij werken bij Van Gelder?

Bouw met ons mee aan een veilig, bereikbaar, leefbaar en verbonden Nederland!
3
Project

Netverzwaring maakt verduurzamen mogelijk

Icoon van opdrachtgever
Opdrachtgever
Liander
Icoon van gebruikers
Werkmaatschappij
Stam & Co
Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken
Klever Boor- en Perstechniek
Icoon van locatie
Locatie
Heerhugowaard
Icoon van tijd
Uitvoeringsperiode
2023

In Broek op Langedijk staat een chipsfabriek die gasloos gaat produceren. Aardgas vervangen ze door duurzame elektriciteit. Dat betekent dat hun elektriciteitsvraag toeneemt en dus is er een verzwaring van het elektriciteitsnet nodig tussen de fabriek en een 50KV hoogspanningsstation. Stam & Co, onderdeel van Van Gelder Groep, mocht dit project engineeren en waren eindverantwoordelijk voor de aanleg.

20KV MS-kabels

Het uitdagende tracé leidt vanaf het hoogspanningsstation in Heerhugowaard, via Noord-Scharwoude naar Broek op Langedijk. Een afstand van acht kilometer lang waar wegen, water en dijken worden doorkruist. De nieuwe middenspanningskabels die hier straks liggen, hebben twintig kilovolt capaciteit en liggen in mantelbuizen op negentig centimeter diepte in de grond. De aanleg gaat gefaseerd in twaalf secties.

Het project is een mooie samenwerking tussen onze werkmaatschappijen Stam & Co, Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken en Klever Boor- en Perstechniek.

Het trekken van de kabels was ook een indrukwekkend staaltje werk. Bij het uittredepunt stonden tien kabelhaspels opgesteld.

Boring onder water

Op zeventien locaties in het tracé moet worden geboord. De langste en diepste boring is die onder de Niedorpervaart. Hier realiseerde Van Gelder-dochter Klever Boor en Perstechniek op twintig meter diepte een boring van zo’n 750 meter lengte. Een boring die zelfs boorspecialist Klever niet dagelijks uitvoert. Het trekken van de kabels was ook een indrukwekkend staaltje werk. Bij het uittredepunt stonden tien kabelhaspels opgesteld en bij het intredepunt stond een krachtige installatie. Op deze manier trok de ploeg de 20KV-kabels gestaag door de mantelbuizen.

Samenwerking

Het project is een mooie samenwerking tussen verschillende Van Gelder-bedrijven. Stam & Co voor de engineering en uitvoering van het tracé. Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken en Klever Boor- en Perstechniek voor de uitvoering van de zeventien horizontaal gestuurde boringen.

No items found.
Klik hier om naar de vorige (pagina) te gaan
Klik hier om naar de volgende (pagina) te gaan

Wil je meer informatie?