Vacature

Kom jij werken bij Van Gelder?

Bouw met ons mee aan een veilig, bereikbaar, leefbaar en verbonden Nederland!
3
Project

Professionele verlichting zet authentieke fietsbrug Huizen in de spotlights

Icoon van opdrachtgever
Opdrachtgever
Gemeente Huizen
Icoon van gebruikers
Werkmaatschappij
Van Gelder Verkeerstechniek
Icoon van locatie
Locatie
Huizen
Icoon van tijd
Uitvoeringsperiode
2023

De ophaalbrug Zomerkade in Huizen is geliefd in de buurt. De witblauwe overspanning is het middelpunt van meerdere festiviteiten, georganiseerd door de buurt, en biedt een mooi uitzicht op het Gooimeer en de passantenhaven. De brug had al sfeerverlichting, aangebracht door omwonenden. Maar de lichtslang van enkele tientallen meters werkte niet goed meer. Zonde, vond ook de gemeente Huizen, want zo’n bijzonder object verdient een professionele én sfeervolle verlichting. Ze schakelde Van Gelder Verkeerstechniek in om dat te realiseren. Van Gelder Verkeerstechniek is specialist in openbare verlichting, zoals het aanlichten van bijzondere objecten in de openbare ruimte. Denk aan kerken, monumentale panden, pleinen en bruggen.

Door het licht ’s nachts automatisch te dimmen, hebben dieren er minder last van. Door tijdens het spitsuur juist feller te zetten, heeft het verkeer goed zicht.

Bij het project in Huizen waren we niet alleen verantwoordelijk voor de realisatie, maar dachten we ook vooraf mee over het ontwerp en de technische oplossingen.

Voor de gemeente Huizen konden weons totaalpakket aan diensten inzetten: van meedenken met en ontwerpen van het lichtconcept, tot de aanleg. Als eerste brachten we ter plekke de technische mogelijkheden bij de brug in kaart. De gemeente had enkele duidelijke wensen. De verlichting moet duurzaam en veilig zijn, lang meegaan en op afstand online te bedienen zijn door de beheerders. Ze stellen niet alleen zelf de sfeerverlichting in, maar bedienen ook de brug als er een boot onder door moet.

Ontwerp en proefschijnen

Op basis van de eerste schouw maakten we op locatie een eerste voorstel voor het type licht en de armaturen. Bij aanlichtingsprojecten werken we doorgaans op basis van een lichtplan van een lichtontwerper. In dit geval bedachten we het eenvoudige ontwerp samen met de gemeente. Daarna volgde een test, het zogenoemde proefschijnen. Zo zag de gemeente concreet hoe het ontwerp er in de praktijk uit ging zien. Op basis daarvan pasten we de laatste details aan voor het definitieve ontwerp. Het mooie van dit project is dat we van a tot z optrekken met de gemeente, in nauw overleg met elkaar.

Realisatie

De nieuwe up- en downlichtersvoorzien van RGBW-kleuren zorgen nu voor de verlichting van de brug. De ledarmaturen en andere componenten zijn van de hoogste kwaliteit en gaan lang mee. Online kunnen de beheerders de kleur van de verlichting dimmen, aanpassen en monitoren. Dit draagt niet alleen bij aan duurzaamheid, maar ook aan de leefbaarheid en het verminderen van lichtvervuiling. Zo stellen de beheerders tijdens het bootjesseizoen zelf verschillende lichtscenario’s in. Via een voorgeprogrammeerde agenda zijn bijvoorbeeld al enkele dagen ingeregeld. Omdat de sterkte van de verlichting aan te passen is, wordt rekening gehouden met zowel veiligheid als flora en fauna. Zo kan tijdens het spitsuur het licht wat feller, zodat fietsers en wandelaars goed zicht hebben. ‘s Nachts kan het licht gedimd, zodat dieren er geen hinder van ondervinden.

No items found.
Klik hier om naar de vorige (pagina) te gaan
Klik hier om naar de volgende (pagina) te gaan

Wil je meer informatie?

Roland van Joolen

Manager Engineering & Advies Openbare Verlichting