Om de klimaatdoelstellingen te halen, kiest de overheid in Flevoland bewust voor clustering van windturbines in grootschalige projecten. Meer wind met minder molens is daarbij het credo. In het oostelijke deel van Flevoland gebeurt dat in Windplan Groen. Van Gelder bouwt mee.
Windplan Groen is een plan voor negentig nieuwe windturbines. Samen leveren deze turbines straks maar liefst 1,9 miljard kWh aan groene energie. Dat is genoeg om de hele provincie Flevoland een jaar lang van energie te voorzien. Daarmee wordt Windplan Groen het grootste windpark op Nederlandse bodem én voor Van Gelder het project van de grote aantallen.
142 kilometer
Van Gelder werkt mee aan de realisatie van het distributienetwerk waarmee de - door de turbines - opgewekte energie wordt vervoerd naar een onderstation. Over een lengte van veertig kilometer moeten drie stroomkabels en een datakabel worden ingeploegd. Dit gebeurt binnen slechts twee maanden en op een diepte van 1,8 meter onder het maaiveld. In totaal zal 142 kilometer aan MS-kabels in de grond worden gelegd en 42 kilometer aan dataverbindingen. Daarvoor zijn 34 gestuurde boringen met een totale lengte van 4.700 m1 nodig. Van Gelder verzorgde ook het ontwerp van de kabels op basis van de total cost of ownership methode en de aanleg van de verbindingswegen.
Minder overlast
De grondlagen blijven tijdens het ploegen op dezelfde plek, waardoor de structuur van de landbouwgrond intact blijft. Daarmee beperken wede hinder voor de omgeving, waaronder de boeren op wier land we werken, tot een minimum.
Niet graven maar ploegen
Het grootste deel van de kabels is ingeploegd en niet ingegraven. Dit heeft een aantal voordelen. Zo is de methode sneller en duurzamer. Het project kan met minder materieel, brandstof en daardoor CO2 en stikstof worden gerealiseerd.