Het elektriciteitsnetwerk van Amsterdam is toe aan modernisering en uitbreiding. Zo ontstaat er meer ruimte voor nieuwe aansluitingen, zonnepanelen en laadpalen. Netbeheerder Liander bouwt daarvoor onder meer een nieuw onderstation op Zeeburgereiland.
Omdat het onderstation aangesloten wordt op bestaande delen van het Amsterdamse elektriciteitsnet, moeten er ondergrondse boringen plaatsvinden. Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken en Klever Boor- en Perstechniek ontwerpen voor Liander de boringen én voeren ze uit.
Het is een uitdagende opgave, vanwege de lengte van de boringen en de locaties – langs de Piet Heintunnel en onder het Amsterdam-Rijnkanaal – waar het al druk is met bebouwing en boven- en ondergrondse infrastructuur. Ook moet er door De Oergeul geboord worden op zo’n 25 meter diepte. Daar was de stroming vroeger anders dan in de huidige Amsterdamse watergangen. Daardoor is niet precies duidelijk hoe stabiel de ondergrond is.

Samen met bewoners bedachten we slimme manieren om de hinder te verminderen, zoals het inzetten van elektrische pompen, het toepassen van geluiddempende bouwhekken en het gebruik van accupakketten in plaats van lawaaierige aggregaten.
Het is een uitdagende opgave, vanwege de lengte van de boringen en de locaties – langs de Piet Heintunnel en onder het Amsterdam-Rijnkanaal – waar het al druk is met bebouwing en boven- en ondergrondse infrastructuur.

Een kijkje nemen op het project?
Pilotboringen voor speciale situatie
Om de boorgangen van bijna duizend meter per stuk in één keer uit te kunnen voeren, werken we met pilotboringen. Via een zogenoemde intersectboring boren we van twee kanten naar elkaar toe. We laten beide boorkoppen in het midden samenkomen. Daarmee voorkomen we het wegvallen van spoeldruk en sluiten we de kans op een blow out uit. Dat is een ongecontroleerde uitbarsting van materiaal uit de boorbuis, vaak veroorzaakt door een plotselinge overdruk in de ondergrond. Bij een blow out kan in één keer een grote hoeveelheid boorvloeistof naar boven stromen. Dat kan schade aanrichten aan de omgeving en het boorproces verstoren. Met de intersectboringen houden we de druk onder controle en voorkomen we dat zo’n situatie ontstaat.
Uitvoerig en succesvol omgevingsmanagement
Maar het project gaat zoveel verder dan alleen een boring. We dragen samen met Liander bij aan het omgevingsmanagement. Uit een vooronderzoek bleek namelijk dat er op Sporenburg veel vragen en zorgen waren bij de omwonenden. Door een slechte ervaring met een eerdere ondergrondse boring van een andere partij.
Samen met Liander bekeken we de vragen en zorgen zorgvuldig. Tijdens diverse bewonersbijeenkomsten bespraken we mogelijke oplossingen met de omwonenden. Samen met bewoners bedachten we slimme manieren om de hinder te verminderen, zoals het inzetten van elektrische pompen, het toepassen van geluiddempende bouwhekken en het gebruik van accupakketten in plaats van lawaaierige aggregaten. Dat leidde tot een aanpassing van ons standaard uitvoeringsproces, waardoor we de overlast voor de buurt kunnen verminderen. En namen we een hoop zorgen weg.
Tijdens de bewonersbijeenkomsten lieten we via een 3D-weergave zien wat de impact van het werk op de straten en wijken is. Daardoor kregen de bewoners van Sporenbuurt een veel beter gevoel bij het hele project, en welke hinder ze kunnen verwachten.
De basis voor de energietransitie
Van voorbereiding tot uitvoering, van 3D-weergave van de boring tot de uitvoer ervan. Met dit project in het complexe onder- en bovengrondse landschap van Amsterdam werken we aan de energienetversterking van de regio Amsterdam. En leggen we de basis voor de energietransitie in onze hoofdstad.
Wil je meer informatie?
Terry de Ligt
Kom werken bij Van Gelder

#teamvangelder
Bij Van Gelder werk je bij één van de meest veelzijdige infrabouwers van Nederland. Van Gelder is een familiebedrijf dat investeert in haar collega's. Van Gelder heeft werklocaties over het hele land.