Platform Sieboldius

Samenwerken in de strijd tegen de Japanse Duizendknoop

In het begin van de 19e eeuw is de Japanse Duizendknoop in Nederland geïntroduceerd. Dit gebeurde door de Duitse onderzoeker Philip Frans Balthasar von Siebold. De door hem uit Japan ingevoerde planten werden gekweekt in Leiden. De Duizendknoop werd vervolgens als sierplant verkocht en verspreid over Europa. Daar werd de plant een graag geziene tuingast en zelfs bron voor hoogwaardig veevoer. En de rest is geschiedenis, zoals ze zo mooi zeggen.

Groen monster

Inmiddels is de Japanse Duizendknoop uit de gratie. Sterker nog: in sommige landen is de plant zelfs verboden en kun je een hoge boete krijgen als de plant in je tuin of op je bedrijventerrein aangetroffen wordt. En niet voor niets. De Japanse Duizendknoop is namelijk invasief en verdringt inheemse planten. Bovendien kan de plant met haar krachtige wortels en snelle groei grote schade aanrichten aan funderingen, dijken, wegen en andere verhardingen. De plant heeft daarmee al een flink aantal bijnamen niet verdiend zoals ‘agressieve ninja’, ‘horrorplant’, ‘terreurplant’ en ‘groen monster’. De verspreiding van de plant gaat heel gemakkelijk en bestrijding is alleen lastig maar, afhankelijk van de locaties, ook nog eens kostbaar. Inmiddels is er op Europees niveau regelgeving. Deze is echter nog niet in Nederland geïmplementeerd. Wel pakken steeds meer gemeenten de bestrijding van de Japanse Duizendknoop op vanuit hun groenbeleid.

Wetenschappelijk onderbouwde bestrijdingsmethoden

In 2020 deden Van den Herik Zuigtechniek en Van Gelder onderzoek in samenwerking met onder andere Wageningen Universiteit. Het resultaat van dat onderzoek bestond uit twee wetenschappelijk onderbouwde bestrijdingsmethoden:

  • Biologische nabehandeling
  • Grondverhitting

Kennisdeling

In 2022 richtte Van den Herik en Van Gelder samen met Hoek, Soilwise en Van de Haar de handen ineen en richtten zij het Platform Sieboldius op. Deze gespecialiseerde bedrijven werken samen om kennis te delen en zo snel nieuwe bestrijdingsmethoden te kunnen ontwikkelen en oude, beproefde methoden door te ontwikkelen. Dit was ook het begin van de Sieboldius-methode waaronder inmiddels 67 beproefde en effectieve werkwijzen opgenomen zijn.

Kijk voor meer informatie op https://sieboldius.nl/

Samenwerkingspartners

Van Gelder

Soilwise

Van de Haar

Hoek

Van den Herik zuigtechniek

No items found.
Klik hier om naar de vorige (pagina) te gaan
Klik hier om naar de volgende (pagina) te gaan

Wil je meer informatie?

Sieboldius

Bestrijding Japanse Duizendknoop