Verhaal

Van Gelder leidt zelf vakmensen op voor toekomstbestendig spoor

Gepubliceerd op:
4/7/2025

Het Nederlandse spoor staat aan de vooravond van flinke uitbreiding. Om die groei mogelijk te maken én de veiligheid en betrouwbaarheid te blijven waarborgen, is verbetering van het spoornetwerk noodzakelijk. Maar dat vraagt om iets fundamenteels: vakmensen. En die zijn steeds moeilijker te vinden. Bij Van Gelder wachten we daar niet op. We leiden ze zelf op. Want zonder vakmensen geen toekomstbestendig spoor.

Begin 2025 zijn nieuweleerlingen gestart met hun opleiding tot BFI-monteur bij Van Gelder Rail. In twee jaar tijd leren zij alles over de elektrotechnische installaties die de veiligheid van het spoor waarborgen. Van seinen tot treinbeveiliging: ze bouwen, installeren, testen en onderhouden deze systemen.

“Omdat er steeds mindervakmensen beschikbaar zijn in deze functie, kiezen we ervoor om ze zelf op te leiden”, zegt Ed Schaufeli, teamleider bij Van Gelder Rail. “Het is vaak makkelijker om mensen te vinden die het vak van nul af willen leren, dan om direct de juiste specialisten te vinden.”

Kleine groep, grote aandacht

De opleiding wordt gevolgd door zij-instromers en Van Gelder-medewerkers die zich willen doorontwikkelen. De lessen worden deels verzorgd door Van Gelder en deels door opleidingscentrum Railcenter. Bewust kleinschalig, zegt leermeester van de opleiding Albert Boegborn. “Als de groep te groot is, verdwijnt de persoonlijke aandacht. En die maakt juist het verschil.”

De praktijk als klaslokaal

De opleiding begint met een cursus veilig werken rondom het spoor. “Veiligheid is de basis om te zorgen dat onze mensen fluitend op het werk komen en zingend naar huis kunnen gaan”, zegt Ed.

Na de veiligheidsopleiding volgen ze tegelijk theorie- en praktijklessen. Ze maken vrij snel meters in de praktijk, onder begeleiding van vier vaste hoofdmonteurs. Stap voor stap leren de leerlingen over het werk aan de verschillende beveiligingssystemen. “Na tweejaar hebben ze het totale pakket onder de knie en kunnen ze langs het hele spoor, van station tot station, aan de treinbeveiliging en seinen werken”, zegt Albert.

Ook leermeesters blijven leren

Opleiden stopt niet bij de leerling. Ook de leermeesters volgen trainingen, zodat ze hun kennis en begeleidingsvaardigheden blijven ontwikkelen. “Deze rol is een verrijking voormijn baan,” zegt Albert. “Ik zie de leerlingen groeien. Ze begrijpen het vak en hun rol in de spoorveiligheid. Je merkt meteen het effect van het opleidingstraject. Dat geeft voldoening.”

Bijdragen aan het groter geheel

Het opleidingstraject is een succes. In november start een vergelijkbare opleiding voor monteurs Energievoorziening. En begin 2026 volgt parallel een tweede lichting BFI-leerlingen. “We zien het als onze verantwoordelijkheid om mee te bouwen aaneen betrouwbaar en veilig spoor,” zegt Ed. “Niet alleen met projecten en techniek, maar ook door mensen op te leiden. Zonder vakmensen geentoekomstbestendig spoor.”

Wil je meer informatie?