Service

Japanse duizendknoop bestrijding

De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot die zich niet alleen razendsnel verspreidt, maar ook nog veel schade veroorzaakt aan infrastructuren, zoals wegen, gebouwen en leidingen. De plant kan wel vier meter hoog worden en is zo succesvol dat hij een bedreiging vormt voor natuurgebieden in Nederland. Het bestrijden van de woekeraar is lastig, maar Van Gelder biedt oplossingen die wél werken.

Van Gelder heeft vier bestrijdingsmethodes die toegepast kunnen worden. Welke methode ingezet wordt, hangt af van de locatie. Zo wordt aan de kust een andere methode toegepast dan in het midden van het land. De keuze heeft te maken met verschillende factoren. We gaan na wat de grondgesteldheid is, hoe de biodiversiteit en de omgeving is en we kijken hoeveel ruimte we hebben en hoeveel tijd er nodig is.

De methodes

Al die factoren geven weer welke bestrijdingsmethode toegepast kan worden. Er kan gekozen worden tussen deze vier methodes:

  • Zout water
  • Roots reset
  • Verhitten van grond
  • Afgraven van besmette grond

Bij de zoutwatermethode wordt de grond volledig onder wat gezet in een bassin met zoutwater. Deze methode is succesvol toegepast in Vlissingen. Daar is de grond nu 100% vrij van duizendknoop. Zout is schadelijk voor het milieu, daarom voeren we deze methode alleen met toestemming uit.

Met de methode roots reset mengen we de grond op met biologisch granulaat. Het verhitten van de grond gebeurt met de JD-Killer. Dit is een machine die gebouwd is samen met Van den Herik Zuigtechniek. Het verhitten gebeurt op CO2-neutrale brandstof en is een snelle methode, de behandelde grond is direct weer te verwerken. Een vierde bestrijdingsmethode is het afgraven van de besmette grond.

Samenwerkingen

Om locaties met de bestrijdingsmethodes 100% duizendknoop-vrij te krijgen, zijn we met een aantal andere gespecialiseerde bedrijven een samenwerkingsverband aangegaan: Sieboldius. Dit kenniscentrum is er om kennis en kunde met elkaar te delen. Naast Van Gelder gaat het om de bedrijven Hoek Hoveniers, Van den Herik Zuigtechniek, Van de Haar Groep en Soilwise. Regelmatig komen we bij elkaar en werken we ook samen bij diverse projecten.

Verontreinigde grond

Sinds 2022 mag grond met daarin de Japanse duizendknoop niet meer zomaar vervoerd worden. Van Gelder heeft een team van specialisten die kunnen helpen bij het beheersen, behandelen, ontgraven en afvoeren van de met Japanse duizendknoop verontreinigde grond. Ook beschikken onze specialisten over een aantal technieken voor de behandeling van grond in situ of in depot en kunnen zelf de plant aanpakken in combinatie met de uitvoering van bodemsanering

Wil je meer informatie?

Paul Kuster

Projectleider Aannemingsmaatschappij Van Gelder