De Circulartube is gemaakt van 99 procent gerecycled plastic (PE). Hij is net zo sterk en kan hetzelfde gewicht aan als een gewone mantelbuis. Tegen dezelfde prijs. Gerben Borger werkte 7,5 jaar aan de ontwikkeling van de duurzame mantelbuis. Het leidde tot een nieuwe onderneming, Tubefinder, die Gerben samen met Van Voskuilen opzette.
De standaard
Gerben Borger: “De toekomst vraagt vooral om nieuwe en verbeterde producten, maar in de praktijk kiest de infrasector nog vaak voor oud en vertrouwd: buizen gemaakt van aardolie. Het kan toch niet zo zijn dat we aardolie uit de grond pompen en in de vorm van een mantelbuis gebruiken voor windmolen- en zonneparken, waar duurzame energie wordt opgewekt?” Maar ook bij andere projecten moet de Circulartube de standaard worden, vindt hij.
Forse CO₂-reductie
“Steeds meer opdrachtgevers zien de meerwaarde in van ons product”, zegt Gerben. Niet vreemd, als je bedenkt wat de buis oplevert aan CO₂-besparing. Eén kilo van de Circulartube levert al twee kilo CO₂-besparing op.
Gerben: “Een Nederlander stoot jaarlijks gemiddeld 10.000 kilogram CO₂ uit. In 2023 legden we voor een project in Oudehaske in Friesland 25 kilometer duurzame mantelbuis aan. Daarmee bespaarden we 130.000 kilogram ten opzichte van een mantelbuis van aardolie. De projectleider was zo enthousiast dat we een nieuwe opdracht kregen, waarmee we dankzij de Circulartube een half miljoen kilogram CO₂ besparen. Daar doet de gemiddelde Nederlander vijftig jaar over.”
Project in Rotterdam
Van Voskuilen en Van Gelder omarmen de duurzame mantelbuis en zetten die in waar het kan. Zo paste Van Voskuilen tot nu toe in diverse projecten zeventig kilometer aan Circulartube toe. Later dit jaar volgen nog meer meters bij een project in Rotterdam. Daar legt Van Voskuilen voor de gemeente de laadinfrastructuur aan voor de elektrische auto’s van medewerkers van de gemeentewerf. Met uiteraard de Circulartube.