Zo staat dit onderwerp op de agenda tijdens het Ketenoverleg Duurzaam Spoor, waar Van Gelder Rail aan tafel zit en meepraat. “Daarin kijken we samen met andere spooraannemers en beheerder ProRail hoe we verduurzaming van spoorvervoer kunnen aanjagen. Laadvoorzieningen spelen daarin een belangrijk rol. Een van de opties die op tafel ligt, is het inzetten van onderstations langs spoortrajecten als oplaadpunten”, zegt Barry van der Grift, projectmanager Van Gelder Rail.
Proef met bovenleiding tram 16
Van Gelder heeft in Amsterdam een oplaadstation voor elektrisch materieel. Onze asfaltspreidmachine heeft zelfs een XL-powerbank voor opladen op locatie. In Den Haag draaiden we tijdens de modernisering van tramlijn 16 een proef met het opladen via de bovenleiding van de tram. Projectmanager Edwin Hermans: “Vaak heeft een bovenleiding overcapaciteit. Die hebben we hier ingezet om ons elektrisch materieel op te laden.”
Samen met opdrachtgever HTM, leverancier Colas Rail draaiden we de pilot. “We bouwden de proef stapsgewijs op om te kijken wat het stroomnet aankan. Van klein materieel zoals een trilplaat, naar een hele keet en een autolaadkraan”, zegt Edwin.
Proef geslaagd
Edwin: “Praktisch bleek het aftappen heel eenvoudig met de installatie van een stroomkast tussen bovenleiding en materieel. Er zijn twee uitdagingen. We zijn afhankelijk van andermans stroom, zoals HTM in Den Haag. Zo’n partij mag haar stroom niet altijd ‘doorleveren’, dus daar moet een juridische oplossing voor komen. En we moeten nieuwe veiligheidsmaatregelen vinden voor het werken onder een leiding waar stroom op staat. Normaal halen we die stroom eraf tijdens ons werk.”
HTM is ook tevreden met de proef. De vervoerder is zelfs met leverancier Colas Rail in gesprek over de opties om de benodigde systemen te plaatsen bij eindpunten van een lijn, zodat machinisten hun personenauto ermee kunnen opladen.